30.9.2013

Bellen villasukat

Kun kerran Tähkäpääkin oli jo omansa saanut, oli aika tehdä Bellelle omat sukat. Alkaahan syksy hyydyttämään varpaita nukeillakin. Lankana loppunökkösiä Schoppel Wollen Zauberballista ja 2,5 puikoilla tikuttelin 32 silmukkaa normaalin sukan tapaan. Identtisiä raidoitukseltaan eivät ole, ei pitänytkän olla.






Kovin ovat käsityöt pieniä ja muut kiireet suuria...

11.9.2013

Värjäystä meditoiden

 Luettuani  Maarit Humalajärven ansiokkaasta työstä kasvivärjäyksen tiimoilta päätin minäkin ottaa selvää kontaktivärjäyksestä. Ihana kokeilu, ei tullut kiire eikä hiki. 

Ensin marja-aroniat pataan ennenkuin rastaat ehtivät ensin. Sitten kiehumaan väriliemeksi. Mutkia suoriksi siten että puretusaine aluna ja värjättävä materiaali samalla kerralla pataan. Mitään en mitannut, mutumenetelmällä vaan. 



 Sekä marjat että värjättävät kankaat tiukkaan pussiin ja saunan lattialle. Meillä on saunassa lattialämmitys joten systeemi pysyi jonkin verran lämpimänä koko ajan.

 Eräänä päivänä mies kysyi kauanko se kokeilu siellä saunassa oikein muhii? Muistelin että 2 viikkoa oli kulunut ja oli aika avata vienosti käyneeltä tuoksuva tuotos. 


Pellavahuivi sekä puuvillabatisti-kangas olivat saaneet hienon luumunpunaisen värin joka varsinkin pellavassa säilyi intensiivisenä huuhteluiden ja kuivumisen jälkeen. 

Värjäys oli epäilyistäni huolimatta tasainen eikä kankaisiin jäänyt epämääräisiä tuoksuja. Pellavahuivin olin aikanaan ommellut vaalealla langalla joten se pitänee vielä ommella uudelleen. 

Ehdottomasti hauska tapa värjätä kasveilla. 

Maarit tekee kyllä paljon muutakin mielenkiintoista. Tutustua voi täällä.